Tanulás módszertan

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet pedagógus továbbképzése

A tanulásmódszertan ismerete szerintem nagyon fontos a gyermekek életében.

Egyre több és több tantárgyat tanulnak, egyre több a tananyag mennyisége, így egyre fontosabb az évek múlásával, hogy megtanulják tervezni a tanulási folyamataikat, stratégiákat kapjanak a tanulás elkezdésével, folyamatával kapcsolatban.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által szervezett képzésen megtanultam az egyes gyerekek, diákok tanulásának támogatását. A tanfolyam alatt stratégiákat, módszereket kaptam, melyeket az életkori és egyéni sajátosságok figyelembevételével szabhatok az egyénre. Tanulási módszereket tanultam, melyek a memorizálást, a motivációt, a figyelmi fókuszálást segítik.

Megtudhattuk, hogy az egyes diákokhoz milyen tanulási technika illik a legjobban, milyen módszer segítségével tud a leghatékonyabban tanulni, melyek a hatékony tanuláshoz szükséges körülmények.

A tanulásmódszertani ismeretek a gyereknek abban segítenek, hogy a tanulási folyamatukat meg tudják tervezni, majd a tanult technikák segítségével meg is tudják valósítani. A tanulási technikákat mindig beviszem az óráimra, akármilyen fejlesztő módszert is használok a fejlesztés során.

Komplex mozgásterápia

Kulcsár Mihályné Delacato módszere alapján dolgozta ki a komplex mozgásterápiát, mely során a mozgás fejlesztés segíti a tanuláshoz szükséges részképességek fejlődését.

A mozgás segítségével stimuláljuk a gyermek idegrendszerét, így annak fejlődésével a kognitív funkciói (olvasás, írás, számolás) is fejlődni fognak. Az idegrendszeri éretlenség csökken majd megszűnik a mozgás hatására, így a hátrányok, maradványtünetek is csökkennek.

Ennek a terápiának az alapja a naponkénti gyakorlás. A mozgásos gyakorlatokat 3-4 hetente kontroll követi, mely során megnézzük, hogy a gyermek a kapott feladatokat el tudta-e sajátítani. Ha igen, akkor léphetünk a következő szintre.

A gyermek magatartása a mozgásfejlesztés hatására megváltozhat. Nyugtalanabbá válhat, előjöhetnek kisebb korának szokásai. Ettől nem kell megijedni, mert a gyermek idegrendszere ilyenkor elkezdi újra szervezni önmagát. Örülhetünk mindenfajta változásnak, mert az csak azt jelenti, hogy a gyermek idegrendszerére hatással van a mozgásfejlesztés.

Homloklebeny tréning

Sólyom Brigitta által tartott mozgásos homloklebeny workshopon tanult gyakorlatokat alkalmazom beépítve a fejlesztő foglalkozásokba.

Ezeket a gyakorlatokat azért tartom fontosnak, mert a mai rohanó világunkban egyre több gyerkőcnél „elveszik” a fókusz, nehezen tudnak koncentrálni. Nehezen gátolják le, hogy ne „azonnal szeressék elmondani”, amit tudnak.

Pedig arra, hogy ki tudjuk várni a sorunkat, igen is szükségünk van…

A homloklebeny gyakorlatok hatására javul a memória, a figyelem, a mozgás összerendezettsége. A gondolkodási folyamatokban is változást okoz, egyre magasabb szintű, összetettebb gondolkodásra leszünk képesek, gyorsabban tudunk a hozzánk intézett kérdésekre válaszolni. Kreatívabbak, rugalmasabbak leszünk ezen gyakorlatok végzésével.

Úgy érzem ezen gyakorlatok nem hiányozhatnak óráimról. 😊